Iparralde bidea, 12
20115 Astigarraga (Gipuzkoa)
info@irigoiensagardotegia.com
www.irigoiensagardotegia.com
943 55 03 33
Iparralde bidea, 12
20115 Astigarraga (Gipuzkoa)
info@irigoiensagardotegia.com
www.irigoiensagardotegia.com
943 55 03 33
Iñaki Irigoien eta Iosune Uria
Urtarriletik maiatzera (txotx garaian).
Txotx garaian.
Afariak egunero, igandetan izan ezik. Bazkariak ostiraletan enkarguz, larunbat eta igandetan.
1919. urtean hasi zen sagardoa egiten Irigoien sagardotegia, Ergobian. Gaur egun hirugarren belaunaldia da Astigarragako Iparralde bidean jarraitzen duena. Herrero izenez ere ezagutzen den sagardotegi honek arreta bereziz zaintzen ditu bere Euskal Sagardoak, tradizioari fidel, baina punta puntako instalazio eta teknologiaz lagunduta.
2008an jaso zuen urteko sagardorik onenaren saria, Gipuzkoako Foru Aldundiak antolatutako lehiaketan. Bestalde, upategi ikusgarria du inguratzen denarentzat, goiko partean egurrezko kupelak, eta, beheko aldean, altzairuzko upategi ederra. Txotx garaian irekitzen ditu ateak, eta, gainerakoan, botilako sagardoa zaindu eta komertzializatzea du helburu.
4 lagunek osatzen dute Irigoieneko lan taldea eta Txotx garaian 9 laguneko taldea dute. Iñaki Irigoien eta Iosune Uria dira taldea gidatzen dutenak.
Tradizioa ahaztu gabe, punta puntako teknologia eta instalazioak ditu Irigoien-Herrero sagardotegiak Euskal Sagardoaren elaboraziorako.
Irigoien Euskal Sagardoa egiteko Gipuzkoako hainbat baserritako sagarra erabiltzen da. Nahasketa egokia lortzeaz gain, sagardo horren zaintzak emango dio Irigoienen ukitua, sagardo usaintsu eta txinparta oso dotorekoak.
Moko, Ibarra, Goikoetxe, Errezil eta Urtebi.
Sagasti gehienak Gipuzkoako hainbat herritako baserritakoak dira: Astigarraga, Oiartzun, Errenteria…
Kolore berdexka garbia du begira, eta fruta usain nabarmena sudurrera. Gorputzeko sagardoak dira, mikatz puntu bat dutenak, txinparta fin eta iraunkorrekoa.
Usaina afrutatua.
Gorputza mikatz puntu bat dutenak.
Sagarraren kalitateak eta upategiko zaintzak ematen dio Irigoien Euskal Sagardoari bere izaera.