Gipuzkoa osoko berrogeita bost taberna eta jatetxek hartuko dute parte maiatzaren 13ra arte iraungo duen egitasmo honetan
Euskal Sagardoa jatorri-deiturak, Gipuzkoako Ostalaritza Elkarteak eta HAZI Fundazioak sustatutako ‘Terraza garaia, Euskal Sagardo garaia’ promozioa aurkeztu zen apirilaren 27an. Prentsaurrekoan, Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuorde Bittor Orozek, Euskal Sagardoa jatorri-deiturako koordinatzaile Unai Agirrek eta Ostalaritza Elkarteko lehendakariorde eragile Iñaki Illarramendik hartu zuten parte.
Ostalaritza Elkartearen eta HAZI Fundazioaren ‘Kalitatea’ proiektuaren barruan dagoen ‘Terraza garaia, Euskal Sagardo garaia’ egitasmoak Gipuzkoa osoko ostalaritza establezimenduen terrazetan Euskal Sagardoa jatorri deitura duten sagardoen kontsumoa sustatzea du helburu. Horretarako, apirilaren 27tik maiatzaren 13ra arte, Gipuzkoak 45 jatetxe eta tabernek Euskal Sagardoa (edalontzian edo botilan) eskainiko dute haien establezimenduetan pintxo edo errazio batekin batera.
Promozioak ikusgaitasuna izan dezan, kartelak, triptikoak, eskuorriak, kubiterak, arbelak eta beste zenbait material diseinatu dira, establezimenduen barrualdean eta terrazetan jartzeko. Gainera, kanpainak irauten duen bitartean, zozketak egingo dira eta terraza hauetan Euskal Sagardoa eskatzen dutenek bi sagardo botilako lote bat irabazteko aukera izango dute.
Zer da Euskal Sagardoa jatorri deitura duen sagardoa?
Euskal Sagardoa jatorri-deitura duen sagardoa %100 bertako sagarrarekin egina dago eta kalitate bermea du. Sagardoak Euskal Sagardoa Jatorri Deiturako zigilua eta numerazioa izan ditzan, analitikak eta panel organoleptiko bat pasa beharra dauzka. Prozesu osoa HAZI Fundazioak ziurtatzen du, hasi sagastitik eta botilara arte.
Euskal Sagardoen dastatzeak
‘Terraza garaia, Euskal Sagardo garaia’ promozioaz gain, ostalariei zuzendutako Euskal Sagardoen hainbat dastatze antolatu dira. Donostian, Errenterian, Ordizian eta Azpeitian ospatu dira jada eta datozen asteetarako hurrengo hauek antolatu dira:
–Maiatzak 8: Usurbil (Sutegi kultur etxea)
–Maiatzak 22: Irun (Casino jatetxea)
–Maiatzak 29: Tolosa (Txinparta Elkartea)
‘Kalitatea’ proiektua
2013. urtean Ostalaritza Elkarteak eta HAZI Fundazioak martxan jarri zuten proiektu honek bi sektore elkarraraztea du helburu. Bi sektore horiek gure kultura eta identitatearen elementu bereizgarriak izateaz gain, aberastasun eta lan sortzaileak dira.
Alde batetik, bere produktuen kalitateagatik ezagunak diren Euskadiko lehen eta bigarren sektorea, bai EuskoLabel eta Euskal Sagardoa bezalako ekoizpen prozesuen egiaztapen sistemen apustu ausartagatik, baita sektore horien eguneroko jarduerak gure nortasunaren ezaugarriei egindako ekarpenenagatik eta gure geografiako ardatz soziodemografikoan eragindako efektu positiboagatik ere.
Beste alde batetik, Ostalaritzak azken 40 urteotan halako bilakaera izan du, gure gastronomia mundu mailako erreferente bihurtu duela eta, zehaztasun gehiagorekin, sektore honetara lotuta dagoen azpisektorea bihurtu du erreferente. Eskaintza gastronomiko bat non produktua bera eta produktua ereiteko forma ezberdinek kontsumo ohituretan eragin handia izan duten. Gainera, ostalaritza sektorea, bere baitan, lehenengo sektoreko produktuen kontsumo kanala da, lan egiten duen produktuen inguruko irudi positiboa sortzen duena.
‘Terraza garaia, Euskal Sagardo garaia’ egitasmoan parte hartzen duten establezimenduen zerrenda
Establezimendua | Udalerria | Helbidea |
1990 Gastroteka Arrasate | Arrasate | Euskal Herria plaza, 19 behea |
Iturri Ondo | Asteasu | Kale Nagusia 5 |
PetriKafe | Astigarraga | Petritegi Bidea 8 |
Alorrenea | Astigarraga | Petritegi Bidea 4 |
Laja | Azkoitia | Santakrutz Auzoa Z/g |
Añota | Azpeitia | Barrio Elosiaga 434 |
Agustín | Donostia | Sancho el Sabio 16 |
Aterpe | Donostia | Sagastieder Ibilbidea, 20 |
Capricho | Donostia | Zabaleta Kalea, 55 |
Gasteiz | Donostia | Gasteiz Kalea 12 |
Elizalde | Donostia | Aralar Mendia Kalea 32 |
Ipotx | Donostia | San Frantzisko Kalea, 42 |
La Cerveceria | Donostia | Plaza Gorgatxo 1 bajo |
Mandragora | Donostia | José Maria Sert Plaza 9 |
Bar Pepe | Donostia | Zumalakarregi Hiribidea 3 |
Tenis Ondarreta | Donostia | Eduardo Chillida Pasealekua 9 |
Tolosa | Donostia | Paseo Dr. Begiristain 90 |
Txuleta | Donostia | Trinidad Plaza 2 |
Ubarrechena | Donostia | Calle Mayor, 13 |
Avenida XXI | Donostia | Av de la Libertad 21 |
Via Fora | Donostia | Federico García Lorca Pasealekua 10 |
Antonio Bar | Donostia | Bergara Kalea 3 |
Mil catas | Donostia | Zabaleta Kalea 55 |
Hidalgo 56 | Donostia | Kolon Pasealekua 15 |
Kata 4 | Donostia | Santa Catalina 4 |
Juantxo | Donostia | Embeltrán Kalea 6 |
Aratz | Donostia | Igara Bidea 15 |
S.M. | Donostia | Mercado San Martín |
Kontent | Eibar | Ego Gain Kalea 6 |
Koskor | Eibar | Fermin Kalbeton Kalea 6 |
Kultu | Eibar | Zuloaga-Tarren Kalea 3 |
Karrero | Hernani | Juan de Urbieta Kalea 15 |
Faisán | Irun | Behobia Kalea 17 |
Patrixi | Irun | Monte San Marcial – CASERIO ITURRI ARTE 3 |
Txakola | Irun | Ehiera Plaza 3 |
Patxikuenea | Lezo | Gaintxurizketa Bidea, 7 |
1990 Gastroteka Ordizia | Ordizia | Garagartza plaza, 5 behea |
1990 Gastroteka Tolosa | Tolosa | Euskal Herria plaza, 5 behea |
Agustin Enea | Tolosa | Euskal Herria Plaza 6 |
Karela | Tolosa | San Frantzisko Kalea 17 |
Hotel K10 | Urnieta | Erratzu 20130 |
Iguarte | Usurbil | Iguarte Kalea 11 |
Iriarte | Zizurkil | Plaza Pedro María Otaño 1 |
Izarra Taberna | Zizurkil | Bo Ubare Auzoa 11 |
Zumaia Hotela | Zumaia | Alai Auzategia 13 |